Samen voor een schuldenvrije generatie

Amsterdam ontwikkelde de open source app Ping Ping voor en samen met jongeren. Zo helpt de gemeente hen vanaf 17-jarige leeftijd stap voor stap op weg naar administratieve en financiële volwassenheid. Ook jouw gemeente kan deze app gebruiken om jongeren een zet richting een schuldenvrije toekomst te bieden. Want samenwerken biedt zoveel voordelen. Voor jongeren, voor gemeenten en voor landelijk opererende instanties.

app store google play

/_nuxt/img/routes.db60b15.jpg
frame
Jongeren zo vroeg mogelijk bereiken
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zeggen ze. Maar dan moeten veel jongeren wel een zetje krijgen op weg naar die toekomst. Want de maatschappij verwacht veel van jongeren die 18 worden. Te veel, blijkt dikwijls in de praktijk. Veel jongeren van 18 tot 27 hebben schulden. Zelf je zorgverzekering regelen, een DigiD aanmaken, goed geregistreerd staan in de BRP en je inschrijven voor een woning; niet iedere jongere komt daar zelf uit. Er is een piek bij 19-jarige wanneer je kijkt naar wanbetalers van zorgverzekeraars. Je wilt jongeren zo vroeg mogelijk bereiken om te voorkomen dat ze met grote achterstanden en schulden aan hun toekomst moeten beginnen. En dat alleen omdat je ouders je niet kunnen helpen, en je jonge brein vaak nog niet in staat is vooruit te denken en overzicht te houden. Met Ping Ping bieden we sámen die hulp.

Schulden bij zorgverzekeraars
Signaal

Als je na je 18e zelf geen zorgverzekering afsluit, krijg je een boete voor niet-betaalde premies. Na een half jaar kom je in een wanbetalersregeling met een extra maandelijkse boete. Zit je eenmaal in die wanbetalersregeling, kom je daar ook niet makkelijk meer uit. En schulden bij zorgverzekeraars zijn een duidelijk signaal. Ze duiden op meer problemen in jonge levens. Het zegt bijvoorbeeld iets over iemands financiële vaardigheden.

Wat werkt voor jongeren?

Design thinking voor oplossing

Net zoals andere gemeenten wil Amsterdam jongeren hierbij helpen. En ging met design thinking aan de slag: alle betrokkenen – beleidsmedewerkers, jeugdprofessionals, de Belastingdienst, zorgverzekeraars en natuurlijk ook jongeren zelf - werkten samen aan een aanpak. Samen ontdekten zij wat voor jongeren werkt:

Ze doen bijna alles op hun mobiel.
ZE Missen vaak nog het vermogen het overzicht te houden in hun volwassen verantwoordelijken.
ZE Pakken zaken liefst stapje voor stapje aan.
ZE Willen de hulp die bij hun situatie past.
ZE Houden niet van grote hoeveelheden tekst.
ZE vinden hulp van anderen het liefst dichtbij en direct wanneer ze het nodig hebben.
Jongeren zo vroeg mogelijk bereiken
Aansluiten en bereiken

Met deze lessen in het achterhoofd is Ping Ping ontwikkeld. Om ze te helpen de zaken te regelen die ze moeten regelen. Stap voor stap. Met een passende route voor hun situatie. Die ze ook vertelt waaróm ze dingen moeten doen en ze direct doorverwijst naar de juiste plek bij de juiste instantie. Hoe breng je de app bij jongeren? Dat vraagt om wat creativiteit. Amsterdam stuurt ze gewoon een verjaardagskaart als ze bijna 18 worden, en raadt ze aan de app alvast te downloaden.

Dezelfde basis
Groot denken, lokaal doen

Iedere gemeente heeft zijn eigen wegen en werkwijzen voor jongeren. Waar kunnen jongeren bij jullie hulp krijgen? En hoe schrijven zij zich bijvoorbeeld in voor een woning? Daarom pas je de app aan op de locale situatie. Niet onbelangrijk: Amsterdam stelt de app tegen een schappelijk aansluittarief beschikbaar aan andere gemeenten.

Andere zaken – Belastingdienst, zorgverzekeringen, DigiD – zijn weer nationaal geregeld. Nationale partners zoals de Belastingdienst en de zorgverzekeraars hebben niet de capaciteit om in iedere gemeente weer op een andere manier hulp te bieden aan jongeren. Handig dus om allemaal dezelfde basis voor hulp aan jongeren te gebruiken. En natuurlijk is het kostenefficiënt als we niet allemaal zelf iets ontwikkelen. Bovendien, jongeren verhuizen ook soms naar andere gemeenten. Dan helpt het als ze op dezelfde manier doorkunnen. Dat bedoelen we met groot denken, lokaal doen.

Wil je meer weten?

stel je vraag of maak een afspraak